#########

Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Καρδίτσας

Α.Μ.Δ.Κ. - K.W.M.N.

 Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα του KWMN ,  επισκέπτη .

 

 

 
Πλοήγηση

Αρχική Σελίδα

Σχετικά

Forum

Χάρτης Δικτύου

Συχνές Ερωτήσεις

Υπηρεσίες Δικτύου

Φωτογραφίες

Downloads

Σύνδεσμοι

Επικοινωνία


 

Σύνδεση

Όνομα μέλους:

Κωδικός:

Αυτόματη ΣύνδεσηΣτατιστικά

Τα μέλη μας έχουν δημοσιεύσει συνολικά 1696 θέματα
Τα μέλη μας είναι συνολικά 140
Το νέο μέλος στις συζητήσεις μας είναι ο/η Γιωργος


Χρήστες Online

1 επισκέπτης


Site Hosted By

#########

 

Σύνολο Επισκεπτών

n/a

Συχνές Ερωτήσεις (F.A.Q)

 

H σελίδα αυτή υπάρχει για να βοηθήσει τους νέους χρήστες του KWMN στο ξεκίνημα της εξερεύνησης των ασύρματων δικτύων και πιο συγκεκριμένα στα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν για να συνδεθούν στο KWMN .

 

Περιεχόμενα

1. Τι είναι ένας κόμβος Δικτύου ;

2. Τι είναι ένας Κόμβος BackBone ;

3. Τι είναι ένας Κόμβος Πελάτη ;

4. Τι είναι το Access Point ;

5. Ασύρματη κάρτα δικτύου ; Δηλαδή ;

6. Πως μπορώ να συνδεθώ και εγώ στο KWMN ;

7. Τι εξοπλισμό θα χρειαστώ για να συνδεθώ στο KWMN ;

8. Πόσο θα μου κοστίσει αυτός ο εξοπλισμός ;

9. Δηλαδή θα πρέπει να εγκαταστήσω κάποια κεραία στην ταράτσα μου ;

10. Μικροκυματική ακτινοβολία ; Αυτό δεν είναι επικίνδυνο / ανθυγιεινό ;

11. Χρειάζομαι κάποια άδεια για τα υλικά και για την κεραία ;

12. Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να τηρώ ώστε να είμαι νόμιμος ;

13. Τι ταχύτητα σύνδεσης μπορώ να επιτύχω με το KWMN ;

14. Ποιους μηχανισμούς ασφαλείας και κρυπτογράφησης δεδομένων

      χρησιμοποιεί το KWMN ;

15. Σε τι υπηρεσίες έχω πρόσβαση μέσω του KWMN ;

16. Θα πρέπει να έχω τον υπολογιστή μου συνέχεια ανοιχτό ;

17. Όταν συνδεθώ με το KWMN θα έχω δωρεάν πρόσβαση στο internet ;

 

 

 

 

 

 

Τι είναι ένας Κόμβος Δικτύου ;

Είναι οι κόμβοι του KWMN που αποτελούν την ραχοκοκαλιά ( backbone ) του δικτύου . Συνήθως έχουν ένα interface για να συνδέονται κόμβοι πελατών ( που λειτουργεί σαν access point  ) και ένα ακόμα τουλάχιστον interface μέσω του οποίου επικοινωνούν με κάποιον άλλο κόμβο δικτύου .

 

 

 

Τι είναι ένας Κόμβος BackBone ;

Είναι οι κόμβοι του KWMN που σκοπός τους είναι η συνέχιση του δικτύου . Συνήθως έχουν δύο interfaces που επικοινωνούν με άλλους κόμβους δικτύου και μέσω αυτών γίνεται η ένωση των δύο κόμβων δικτύου

 

 

 

Τι είναι ένας Κόμβος Πελάτη ;

Είναι οι κόμβοι του KWMN που συνδέονται πάνω σε κάποιο κόμβο δικτύου με ένα interface χωρίς να υπάρχει άλλο ασύρματο interface ή δυνατότητα σύνδεσης πάνω τους . Μια απλοποιημένη περιγραφή του Κόμβου Πελάτη είναι η σύνδεση στο internet , όπου τον ρόλο του ISP εδώ παίζει ο Κόμβος Δικτύου.

 

 

 

Τι είναι το Access Point ;

Λέγοντας Access Point καταρχήν δεν εννοούμε συσκευή ! Εννοούμε είτε μια εξωτερική συσκευή που μπορεί να λειτουργήσει σε Access Point mode είτε κάποιο (παλιό συνήθως) υπολογιστή , που με κάποιο κατάλληλο software κάνει την εσωτερική συσκευή που έχει (ασύρματη κάρτα δικτύου) να λειτουργήσει σε Access Point mode .

 

 

 

Ασύρματη κάρτα δικτύου ; Δηλαδή ;

Η ασύρματη κάρτα δικτύου κάνει την ίδια ακριβώς δουλειά με μια ενσύρματη κάρτα δικτύου . Η διαφορά τους είναι ότι ενώ οι ενσύρματη συνδέεται στην άλλη κάρτα δικτύου ή σε κάποιο hub/switch/router μέσω καλωδίου , η ασύρματη συνδέεται , με την βοήθεια μιας κεραίας , σε μια άλλη ασύρματη κάρτα (το λεγόμενο ad-hoc mode) ή σε κάποιο access point (το λεγόμενο infrastructure mode ).

 

 

 

Πως μπορώ να συνδεθώ και εγώ στο KWMN ;

Για να διαπιστώσετε αν υπάρχει κάποιος κόμβος δικτύου του KWMN κοντά σας μπορείτε να κοιτάξετε στη NodeDB ή να συμβουλευθείτε τον Χάρτη Δικτύου.

 

Προσοχή :

Για να μπορέσουν τα άλλα μέλη του δικτύου να σας βοηθήσουν να συνδεθείτε θα πρέπει και εσείς να καταχωρήσετε το στίγμα σας στην NodeDB . Για να το κάνετε αυτό ακολουθήστε τα εξής βήματα :

 

 1. Πηγαίνετε στη σελίδα www.maporama.com όπου θα βρείτε τις ακριβείς συντεταγμένες του σπιτιού σας .

 2.  Πηγαίνετε στη σελίδα NodeDB και κάνετε εγγραφή (register) .Προσοχή : Το email που θα δώσετε πρέπει να είναι πραγματικό γιατί η μετά την εγγραφή σας αποστέλλεται αυτόματα e-mail στη διεύθυνση που δηλώσατε για επιβεβαίωση .

 3. Αφού κάνετε login με τα στοιχεία σας δημιουργείτε ένα νέο κόμβο με τα στοιχεία σας και τις συντεταγμένες που πήρατε από το maporama .

Και ο κόμβος σας είναι έτοιμος ! (Στη NodeDB τουλάχιστον :)

Αν δεν τα καταφέρετε εδώ υπάρχει ένα αναλυτικό tutorial από ένα χρήστη του Awmn . Αν και πάλι έχετε πρόβλημα ζητήστε την βοήθεια κάποιου παλιότερου μέλους στο irc ( server : kwmn.bounceme.net ) .

 

Τέλος θα πρέπει κάποιος με κατάλληλο εξοπλισμό να κάνει μετρήσεις από την ταράτσα σας  (ή αν είστε τυχεροί και από  το μπαλκόνι σας ) για να διαπιστωθεί αν μπορείτε να συνδεθείτε σε κάποιον από τους υπάρχοντες κόμβους του KMWN .

 

 

 

Τι εξοπλισμό θα χρειαστώ για να συνδεθώ στο KWMN ;

O Εξοπλισμός σε γενικές γραμμές που θα χρειαστείτε είναι :

 

 • Μια κατευθυντική κεραία

 

 • Μια ασύρματη κάρτα δικτύου ( ή μια ασύρματη εξωτερική συσκευή )

 

 • Ένα pigtail ( καλώδιο με μικρές απώλειες που χρησιμοποιείτε για να μετατρέψουμε το Βύσμα τύπου Ν στον τύπο βύσματος που διαθέτει η κάθε κάρτα ή η εξωτερική συσκευή.)

 

 • Τα  καλώδια σύνδεσης ( το κλασικό UTP καλώδιο τις ενσύρματες κάρτες και ομοαξονικό καλώδιο ( τύπου LMR , Aircom* κτλ ) για την σύνδεση της κεραίας στο pigtail και από εκεί στην κάρτα )

 

 

 

Πόσο θα μου κοστίσει αυτός ο εξοπλισμός ;

Το κόστος του εξοπλισμού θα εξαρτηθεί από την θέση σας ,την απόσταση και το αν υπάρχει καθαρή οπτική επαφή ή όχι με τον πλησιέστερο κόμβο δικτύου.

 

 

Περίπτωση 1 : Αν έχετε καθαρή οπτική επαφή από το μπαλκόνι του σπιτιού σας με τον κόμβο θα χρειαστείτε :

Κεραία : Grid 17 dBi περίπου 40 ευρώ

Καλώδιο κεραίας : από 2 - 3 ευρώ το μέτρο

Pigtail : 9 ευρώ ( εκτός αν η κάρτα σας έχει βύσμα τύπου MMCX που κοστίζει περί τα 15ευρώ )

Ασύρματη Κάρτα (PCI) : 50 - 60 ευρώ

 

 

Περίπτωση 2 : Αν δεν έχετε οπτική επαφή από το μπαλκόνι του σπιτιού σας με τον κόμβο ( το πιο πιθανό ) και χρειάζεται να τοποθετήσετε κεραία στην ταράτσα θα χρειαστείτε :

Κεραία : Grid 17 dBi περίπου 40 ευρώ

Pigtail : 9 ευρώ ( εκτός αν η κάρτα σας έχει βύσμα τύπου MMCX που κοστίζει περί τα 15ευρώ )

Εξωτερική συσκευή : πχ Linksys WRT54g περίπου 115 ευρώ

Καλώδιο : UTP για σύνδεση της εξωτερικής συσκευής στον υπολογιστή σας  , περίπου 0,30ευρώ  το μέτρο

 

** Οι τιμές είναι ενδεικτικές και γράφτηκαν στις 15/5/2004

 

 

Δηλαδή θα πρέπει να εγκαταστήσω κάποια κεραία στην ταράτσα μου ;

Για τους κόμβους πελατών η κεραία στην ταράτσα δεν είναι απαραίτητη αν υπάρχει οπτική επαφή με τον κόμβο που θέλουμε να συνδεθούμε . Αν δεν υπάρχει οπτική επαφή ( πχ παρεμβάλετε πολυκατοικία ) και πάλι υπάρχει περίπτωση να συνδεθούμε με αντανάκλαση πάνω στην επιφάνεια τις πολυκατοικίας , Σε περιπτώσεις βέβαια που η απόσταση είναι μεγάλη , λόγω της φύσης του εξοπλισμού ( 2.4 GHz ) η μικροκυματική ακτινοβολία απορροφάται πολύ εύκολα πάνω σε αυτές τις επιφάνειες ( πολυκατοικίες , δέντρα κτλ ) και οι συνδέσεις γίνονται ασταθείς ή και αδύνατες .Τότε η χρήση κεραίας στην ταράτσα επιβάλλεται ( λογικά από την ταράτσα υπάρχει καλύτερη οπτική επαφή ή πολύ λιγότερα εμπόδια ) για να μπορέσουμε να συνδεθούμε στο δίκτυο . 

 

 

 

Μικροκυματική ακτινοβολία ; Αυτό δεν είναι επικίνδυνο / ανθυγιεινό ;

Φυσικά και όχι . Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείτε εκπέμπει ακτινοβολία μη ιονίζουσα και  τα επίπεδα ακτινοβολίας είναι πολύ χαμηλότερα από τα επιτρεπτά όρια για τον ανθρώπινο οργανισμό . Για παράδειγμα μια ασύρματη κάρτα ή εξωτερική συσκευή δικτύου ακτινοβολεί ισχύ 100 mWatt μέγιστο ενώ στα κινητά τηλέφωνα η μέγιστη εκπομπή φτάνει και τα 2000 mWatt ( 2 Watt ) . Επίσης η ίδια συχνότητα χρησιμοποιείτε και από άλλες συσκευές που κυκλοφορούν και υπάρχουν στα σπίτια μας αρκετά χρόνια τώρα , πχ ασύρματα τηλέφωνα .

 

 

 

Χρειάζομαι κάποια άδεια για τα υλικά και για την κεραία ;

Αν δεν χρησιμοποιήσετε εξωτερική κεραία ( πράγμα απίθανο ) όχι , ειδάλλως δεν χρειάζεστε κάποια ειδική άδεια παρά μόνο μια απλή δήλωση στην ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) .

 

 

 

Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να τηρώ ώστε να είμαι νόμιμος ;

Οι προυποθέσεις είναι απλές και ξεκάθαρες :

ž Ο ασύρματος εξοπλισμός πρέπει να φέρει το σήμα “CE” , να είναι πιστοποιημένος δηλαδή από την Ευρωπαϊκή Ένωση .

ž Να μην ξεπερνάμε τα όρια ισχύος στην συχνότητα των 2.4 Ghz είναι τα 100 mWatt (μέγιστη επιτρεπτή EIRP 100mW ή 20dB )

ž Αν χρησιμοποιούμε κεραία στην ταράτσα , το ύψος του ιστού δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 4m .

ž Αποστολή δήλωσης στην ΕΕΤΤ

Αν τηρούμε αυτές τις προϋποθέσεις τότε είμαστε 100% νόμιμοι και κανένας δεν μπορεί να μας ενοχλήσει .

 

Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που μένουμε σε πολυκατοικία , εφόσον είναι αποδεδειγμένο ότι η συχνότητα και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιεί το KWMN  είναι 100% νόμιμος  θα πρέπει να ενημερώσουμε και τον διαχειριστή τις πολυκατοικίας για το τι ακριβώς θα κάνουμε .

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση που ο διαχειριστής θα αρνηθεί την τοποθέτηση κεραίας στην ταράτσα γι αυτό το σκοπό για πολλούς και διάφορους ( άσχετους ) λόγους . Για τέτοιες περιπτώσεις παραθέτουμε μια πρόταση του Ασύρματου Μητροπολιτικού Δικτύου Αθηνών :

 

Καρδίτσα,( ημερομηνία) Κοινοποίηση προς διαχείριση της πολυκατοικίας επί της οδού Τάδε Θέμα: ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΕΡΑΙΩΝ ΡΑΔΙΟΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΤΑΡΑΤΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ.

• Βάσει του καταστατικού της πολυκατοικίας, το οποίο εκδόθηκε στις τάδε, που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: “Επιτρέπεται η επί του δώματος τοποθέτηση κεραιών ραδιοφώνου και τηλεόρασης εκτός της επί του δώματος τοποθέτησης κεντρικής κεραίας τηλεόρασης από τους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας, η οποία θα βαρύνει κάθε ένα σύμφωνα με το ποσοστό του επί των δαπανών κοινοχρήστων”

• Βάσει του ΦΕΚ 46/Α/03.03.2000, ΦΕΚ 895/Β/16.07.2002, ΦΕΚ 1579/Β/18.12.2002 και των κανονισμών της ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ & ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ περί Ασύρματων Ζεύξεων Τεχνολογίας Διασποράς Φάσματος που λειτουργούν στην Περιοχή Ραδιοσυχνοτήτων 2400-2483,5 MHz

Ανακοινώνω ότι:

 1. Θα τοποθετηθούν στο προσεχές μέλλον κεραίες Ραδιοεπικοινωνίας οι οποίες θα λειτουργούν έτσι όπως η Ελληνική και Κοινοτική Νομοθεσία, και το Σύνταγμα της Ελλάδος, καθορίζουν

 2. Η εκπεμπόμενη ακτινοβολία η οποία θα εξέρχεται στο περιβάλλον δεν είναι Ιονίζουσα, και κατ’ επακολούθηση δεν είναι σε καμία περίπτωση επικίνδυνη για την δημόσια υγεία

 3. Ακόμα και στην περίπτωση που γίνει γενική συνέλευση και αποφασιστεί η απομάκρυνση των κεραιών, η απόφαση αυτή κρίνεται άκυρη απέναντι στην ισχύουσα νομοθεσία, διότι η δεύτερη υπερισχύει πάντα

 4. Σε περίπτωση που υποστεί οποιαδήποτε φθορά, βανδαλισμό, δολιοφθορά, ή με οποιονδήποτε τρόπο παράνομη ενεργεία στον οποιονδήποτε εξοπλισμό μου και στις κεραίες που θα είναι στον χώρο της ταράτσας της πολυκατοικίας, επιφυλάσσομαι να λάβω όλα τα νόμιμα μέτρα και δικαιώματά μου, και να ζητήσω τις αντίστοιχες αποζημιώσεις.

 5. Ακριβές αντίγραφο κατατέθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Τάδε προς ενημέρωση

Με τιμή, Ένοικος του διαμερίσματος Τάδε, επί του Τάδε ορόφου της πολυκατοικίας

 

 

 

Τι ταχύτητα σύνδεσης μπορώ να επιτύχω με το KWMN ;

To KWMN κάνει χρήση του πρωτοκόλλου 802.11g που παρέχει ονομαστική ταχύτητα 54 Mbit/sec . H πραγματική ταχύτητα σύνδεσης είναι περίπου τα 20 - 24 Mbit/sec ενώ σε περιπτώσεις που η απόσταση είναι μεγάλη ή υπάρχει αυξημένος θόρυβος στην περιοχή η ταχύτητα αυτή μπορεί να πέσει στα 11 Mbit ή ακόμα στα  5.5 ή και στο  1 Mbit . Συνήθως η ταχύτητα που επιτυγχάνεται είναι περί τα 18 Mbit.

 

 

 

Ποιους μηχανισμούς ασφαλείας και κρυπτογράφησης δεδομένων χρησιμοποιεί το KWMN ;

To KWMN δεν χρησιμοποιεί κανένα μηχανισμό ασφαλείας ή κρυπτογράφηση δεδομένων . Οι χρήστες είναι υπεύθυνοι για την διαφύλαξη των δεδομένων τους και την ασφαλή μεταφορά τους ( όπως και στο Internet ) .

 

 

 

Σε τι υπηρεσίες έχω πρόσβαση μέσω του KWMN ;

Οι υπηρεσίες που προσφέρονται μέσω KWMN είναι πολλές και παρόμοιες με τις υπηρεσίες του internet . Με μια σημαντική διαφορά : είναι ΔΩΡΕΑΝ . Έτσι σε ένα δίκτυο υψηλών ταχυτήτων σαν το KWMN μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως : online gaming , Voice-over-IP (voIP) , videoconference , audio/video streaming , e-mail, IRC, web κ.α

 

 

 

Θα πρέπει να έχω τον υπολογιστή μου συνέχεια ανοιχτό ;

Όχι , εκτός αν το θέλεις . Κανένας δεν σε υποχρεώνει να έχεις τον υπολογιστή σου ανοιχτό 24/7 . Αν θέλεις να φιλοξενείς στον υπολογιστή σου ορισμένες υπηρεσίες ( πχ ftp server ή web server ) μπορείς να τον έχεις ανοιχτό 24/7 για να προσφέρεις και εσύ τις υπηρεσίες σου στο KWMN. Αυτό είναι μια απόφαση που θα πάρεις μόνος σου .

 

 

 

Όταν συνδεθώ με το KWMN θα έχω δωρεάν πρόσβαση στο internet ;

Σε καμία περίπτωση το KWMN δεν παρέχει internet είτε δωρεάν είτε επί πληρωμή . Υπάρχουν ορισμένοι κόμβοι που μπορεί να προσφέρουν internet αλλά αυτό είναι στην διακριτική ευχέρεια των ιδιοκτητών τους όπως επίσης είναι δυνατόν να γίνει διαμοιρασμός  μιας DSL γραμμής μεταξύ μελών του KWMN .

επιστροφή

To FAQ έχει γραφτεί από τον Τάσο Μεσιακάρη ( Barbarian ) και έχει στηριχθεί σε FAQ άλλων ασύρματων κοινοτήτων της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού .

 
Mapdb.kwmn.gr
#########

43  κόμβοι / 18 διασυνδέσεις

34 interfaces

 

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

######### Νέο Wireless slack commun...

( * )  10-10-2015 από stargazer


######### www.PirAnKa.awmn

( * )  28-01-2012 από senius


######### B.B. Link Gallery by seni...

( * )  05-08-2011 από senius


######### Πρόσκληση προς το KWMN

( * )  24-01-2011 από stargazer


######### tv.awmn

( * )  24-10-2009 από seniusForum - Αναζήτηση
 
Επιλογές αναζήτησης

Θέμα δημοψηφίσματος
Θέλετε το KWMN να γίνει σύλλογος ;
Ναι αλλά δεν θα σκάσω κι όλας ! [ 13 ]
Ναι και γρήγορα ! [ 15 ]
Όχι ! Καλά είμαστε και τώρα ! [ 3 ]
Δεν με ενδιαφέρει το θέμα ! [ 7 ]
Δεν με παρατάτε με τα polls ? [ 1 ]
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Τυχαίο Μέλος
Επισκόπηση προφίλ :: Barbarian
Ένταξη: 5925 Ημέρες
Δημοσιεύσεις: 589
Τόπος: Καρδίτσα

     

:: Copyright 2003-2005 ::

:: Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Καρδίτσας :: Karditsa 's Wireless Metropolitan Network ::

Web hosting is kindly provided by  quadBIT IT Solutions